Waldorfská škola v Bratislave

Aj u ôsmakov sa pomaly zdivadelnieva alebo Ako sa rodí divadlo?

Autor: Tatiana Maťová, učiteľ, 24.4.2015

Žiaci ôsmeho ročníka mali prvé divadelné sústredenie  spolu s prenocovaním v škole. Potrebovali sa zahĺbiť do záverečného spoločného divadelného projektu, ktorý zrealizujú na budúci rok ako deviataci. 

Čo sme spolu robili?

Hrali sme a aj sme sa hrali...hra nemusí byť vždy len o zábave, alebo o výhre a prehre, ale aj o trpezlivosti (jaj, to vždy nejde) a o pozornosti pre druhého, o spolupráci....

Viete, ako sa dá rôzne prejsť cez dvere? Skúšali sme si  pantomimicky jednoduchú etudu a potom sme hádali, čo kto hral, cez aké dvere prešiel. 

Veľa sme sa rozprávali, hľadali odpovede na otázky... 

Treba si premyslieť, čo budeme hrať. Aká to bude divadelná hra? Zo súčasnosti? Niečo klasické? Bude to autorské divadlo? Máme ambície aj sily to zvládnuť? Čo naozaj chceme? Chceme komédiu! Na tom sme sa zhodli všetci.

Niektorí si pripravili obsahy niektorých Shakespearových komédií a odprezentovali to ostatným. Prišiel i návrh, aby zahrali nejaký životopis.

Páčia sa nám dve jeho komédie, každá ma niečo do seba. Jeden príbeh sa skôr páči dievčatám, druhý skôr chlapcom.

Ale čo s tým ďalej urobíme? Chceme to urobiť ako klasické divadlo s dobovými kostýmami? Alebo to zasadíme do obdobia 60. alebo 70. rokov 20.storočia? Alebo že by boli lepšie 30. roky? Keď zmeníme kostýmy, zmeníme aj niektoré situácie? Áno, poďme do toho!

Trochu sme sa začali hrať s jedným z príbehov.

"On miluje ju, ona ale miluje iného" (on to vlastne nie je on, ale žena prezlečená za muža). On vyzve na súboj jeho - ju a vstupuje na scénu štvrtý, ktorý chce zabrániť súboju. Zdá sa Vám to trochu zamotané? Ako to dopadne? Rôzne. Každá skupinka budúcich nádejných divadelníkov to poňala po svojom.

Príbeh pokračuje... A aký príbeh to budú hrať naši ôsmaci? Nechajte sa prekvapiť!


Fotogaléria

comments powered by Disqus