Waldorfská škola v Bratislave

Blog waldorfskej školy

Osobné názory, postrehy, polemiky našich učiteľov, rodičov a žiakov waldorfskej školy.

Lyžovačka nie je hračka

Autor: Slávka Šebová, učiteľ, 26.3.2023

Po slnečnom výlete za umením do Florencie začiatkom školského roka sme sa v marci vybrali s ôsmakmi na lyžiarsky výcvik do Tatier, konkrétne do Štrbského Plesa.
Odchádzali sme z jarnej Bratislavy a tu v Tatrách kopec snehu a ešte aj teraz husto snežilo. Keďže sme bývali blízko jazera (Štrbské pleso), hneď po príchode v nedeľu popoludní sme sa „rozbehli na zasneženú prechádzku“. Vzali sme lopáre a hor sa na guľovačku a lopárovačku. Nepotrebovali sme ani veľký kopec, stačil malý briežok.
Tie vyššie kopce sme zdolávali počas nasledujúcich dní. Žiaci si to doslova užívali, hoci to nebolo vždy jednoduché, boleli ich ruky, nohy, raz svietilo slnko, raz husto snežilo, bolo teplo, bolo chladno. Ale inštruktori boli dobre inštruovaní – lyžovať a lyžovať. Aj tí lyžiari, na začiatku neistejší, na konci zlyžovali aj „veľký“ kopec.
Posilnení výbornou stravou sme zvládali aj ďalšie aktivity. Pripravovali sme sa na prezentácie biografických projektov. Chodbami a izbami zneli úryvky zo životov známych osobností, akými boli: Mahátma Gándhí, M.Rastislav Štefánik, Anna Franková, Nikola Tesla, Martin L. King Jr., Coco Chanel, Agatha Christie a iní.
Súčasne v spoločenskej miestnosti ako dobrá príprava na divadlo prebiehali improvizácie na rôzne témy. A do tretice ďalšia skupinka nacvičovala konkrétne dialógy z Moliérovho Lakomca. Už teraz sa na naše divadlo tešíme. Príďte sa v máji pozrieť aj Vy!
Samozrejme, počas dňa sme stíhali viaceré spoločné hry, či už na izbách, v spoločenskej miestnosti, vonku, ba aj v reštaurácii hneď po jedle.
Dokonca na Medzinárodný deň žien sme od našich „mužov“ dostali kvetinky. Aké milé.
Byť v Tatrách a nedozvedieť sa zaujímavosti od horského vodcu a záchranára, ani nemôže byť. Vieme ako prebiehajú záchranné akcie, ako sa chrániť pred lavínou, ako dokáže pomôcť záchranársky pes a mnohé iné.
Boli sme takí rozpohybovaní a aktívni, že sme v jedno popoludnie takmer všetci museli vyskúšať streľbu z luku. Predtým sme si však luky dobre prezreli – od klasického dreveného až po „vymakaný“ olympijský.
Po toľkých aktivitách sme boli radi, že na hlbokú noc nám zostala už len jedna – a to bol spánok. :-)
Odchádzali sme plní dojmov, zážitkov a nových poznaní. Ďakujeme všetkým, ktorí nám to umožnili aj tým, ktorí sa o nás s láskou starali.
Mali sme sa jednoducho perfektne.
S láskou

Slávka Šebová, triedna učiteľka 8. ročníka

Fotogaléria

comments powered by Disqus