Waldorfská škola v Bratislave

Projekty deviatakov

Autor: Veronika Mihóková, učiteľ, 8.2.2019

Deviatacké projekty sú pravidelnou súčasťou deviateho ročníka.

Už v ôsmom ročníku si žiaci vyberajú rôzne témy podľa svojho záujmu a zamerania. Súčasťou každého projektu, je teoretická, umelecká, praktická časť, a v tomto roku aj široká výskumná časť. Deviataci sa pripravujú počas projektových hodín, kde sa zameriavajú na tvorbu projektu, zadanie problému, stanovenie cieľov i samotnú prípravu prezentácie. Každoročnou podmienkou je zhotovenie a zošitie vlastnej knihy, do ktorej je projekt vlastnoručne vpísaný.

V tomto roku si deviataci zvolili veľa sociálnych tém. V štyroch februárových večeroch rodičia, žiaci aj široká verejnosť mohla vidieť a počuť prezentácie o rómskej kultúre, deťoch z "Našej triedy", či duchovnej stránke diamantu - "obrusovanie diamantu, je ako obrusovanie človeka, na dobré treba čakať", hovoril Michal vo svojej prezentácii. Z oblasti psychológie žiaci rozoberali témy strach, sny, z oblasti športu sa zaoberali napríklad pozíciou libera vo volejbale.
Veľmi úspešné boli kultúrne témy, biografie a mnoho iného, dotkli sa aj médií a témy pravdy v reportáži cez osobne napísanú reportáž z Osvienčimu,ktorého návštevu deviataci absolvovali v novembri tohto školského roka.

Deviataci hrali na klavíri Mozarta, spievali rómske piesne zhotovili dva filmy a jednu reportáž v miestnej televízii. To, že naša škola vedie žiakov k úcte z vlastnej práce a schopnosti vytvárať diela vlastnými rukami svedčia projekty, ktorých výsledkom bolo zhotovenie drevenej makety drevenice alebo dlhého utkaného koberca. Záverečné prezentácie  ukončila Romanka Mazancová s témou Anna Franková a ja.

Bol to plný týždeň rozhovorov, emócií, tém, radosti, poznatkov a veľkej premeny mladého človeka.

Mgr. Veronika Mihóková, triedna učiteľka deviatakov

Fotogaléria

comments powered by Disqus