Waldorfská škola v Bratislave

Stretnutie s polyglotom na hodine angličtiny

Autor: Monika Dojčárová, učiteľ, 19.3.2017

Vzdelaní ľudia minulosti bežne ovládali, slovom i písmom, päť, šesť ba i viac cudzích jazykov - volali sa polygloti. Stretnúť však takého človeka dnes, je ako hľadať ihlu v kope sena. Našim ôsmakom a deviatakom sa to podarilo. Začiatkom marca prišla na besedu známa polyglotka Lýdia Machová, ktorá ovláda sedem jazykov na profesionálnej úrovni. Hneď na začiatku začala hovoriť anglicky, nemecky, francúzsky, španielsky, poľsky, rusky a esperanto a žiaci mali hádať, akým jazykom hovorí. Nadšenie detí nemalo konca. Otvorili sa im obzory a neveriacky krútili hlavami „to sa dá?“. „Áno, dá,“ znela jednoduchá odpoveď „a je to ľahké, keď to človeka baví a každý deň sa chvíľu venuje jazyku“.

Lydka rozprávala o svojich neuveriteľných zážitkoch z tlmočenia, aj o tom, ako si ona udržiava a zlepšuje jazyky.  Deti sa pýtali a ona ich každou odpoveďou viac motivovala.  Z besedy sme si odniesli pozitívne naladenie - chceme sa učiť jazyky!  Posolstvo bolo „využite každú chvíľu, aby ste sa z učenia tešili - počúvajte hudbu, čítajte audioknihy, pozerajte filmy a potom sa nemusíte pracne učiť gramatiku, lebo sa k tomu pridá“.

Ale nielen my sme boli nadšení. Lýdia chcela spoznať waldorfskú školu a tak bola na epoche u tretiakov, zažila našich žiakov a tiež prístup učiteľov k nim. Rovnako nadšená ako my, odchádzala so slovami: „Keď raz budem mať deti, dám ich na waldorfskú školu“.

Fotogaléria

comments powered by Disqus