Waldorfská škola v Bratislave

Ako sme karnevalovali.

Autor: Ivana Bartovičová, učiteľ, 29.1.2013

Všetko to začalo hneď ráno... Vítala som svojich ôsmakov v civile, keď tu zrazu po schodoch vychádzajú tri bosorky. Úžasné! Strapaté, s dvoma copmi na vrchu hlavy, jedna blondína, druhá ryšavá a tretia jemne dohneda. Ostatní nesú objemné tašky, čo je u nás dosť nezvyklé. A po škole sa zakráda fotograf. Ako on urobil svoju prácu, uvidíte ochvíľu. Ako ju urobili deti, niektoré s pomocou rodičov, uvidíte vďaka pánovi fotografovi Dominikovi Bugárovi.
Ako sa rodila tá skvelá atmosféra, ktorá bude na vás pôsobiť aj z fotiek?
O desiatej začalo byť rušno v celej škole. To sa už pomaly chystali do masiek aj žiaci vyšších ročníkov, ktorí sa dovtedy učili (šiestaci dokonca písali test z dejepisu). A 15 minút pred jedenástou sme začuli tradičnú karnevalovú:
Dôstojne, jak služobníci kráľov,
kráčajú masky zaplnenou sálou.
Škriatkovia milí,
princezné aj víly
kráľovi karnevalu slúžiť chcú...
Za spevu všetkých zúčastnených sme sa presunuli do telocvične. Tam sa predstavili najskôr prváci a my sme mohli vidieť väčšinu rozprávkových bytostí. U druhákov boli postavy z legiend, no najmä zvieratká z bájok. Tretiaci stavili na ľudovú nôtu a predstavili sa v tradičnom fašiangovom sprievode s množstvom mimoriadnych masiek. Štvrtáci načreli do severskej mytológie, piataci do starých kultúr, šiestaci do čias slávneho Ríma. Siedmaci karneval moderovali a rovnako ako ôsmaci a deviataci mali vo výbere masiek voľnosť. A bolo to veru pestré. Mohli sme vidieť električkovú zastávku na Trnavskom mýte, matku s bábätkom, internetové ikonky, bezdomovca, múzu hudby i donského kozáka.
Po prehliadke nasledoval program niektorých tried a ten zakončili deviataci s niekoľkými učiteľmi tancom Gangnam style. Boli výborní! A ten slovenský kroj, v ktorom tancovala naša americká kolegyňa, ten tomu dodal osobité čaro.
Mladší žiaci pokračovali v zábave v telocvični a starší sa rozišli do tried, kde sa zabávali po svojom.
Deviataci však mali o „zábavu“ postarané. Dostávali vysvedčenia. V maskách. No
vzali to veľmi seriózne. Aj keď: dostať vysvedčenie od Saxany :o)...


Karnevalové šantenie práve prebieha!

Fotky budú čo nevidieť... :o)

Zatiaľ  si pozrite ako v utorok oslavovali fašiangy tretiaci - v tradičných slovenských maskách.



Každý kto má masku pridaj sa k nám a buď na chvíľu niekým iným ... maskou čo máš!



  




  Zaspievali sme si i vonku, aby sme prebúdzali silu prírody do nastávajúcej jari.






Fašiangové vinšovanie síce neprebiehalo po domoch, ale radi sme sa zastavili požiadať o kúsok jedla v našej školskej jedálni.







...už o pár dni vypukne karnevalové šantenie naplno!

Všetci v škole to prežívajú! :o). Maličkí otvorene a tých veľkých môžte tu a tam začuť ako si vo dvojiciach rozprávajú: "No, to zas bude...nemám ani potuchy, čo budem...alebo požičala by si mi na karneval tú tvoju sukňu...

Tretiaci urobili karnevalovú ochutnávku - poprechádzali sa okolo obeda v typicky slovenských karnevalových maskách po chodbách školy. Robili pri tom hluk a krik, ako sprievod po dedine. Užili si to aj niektorí rodičia.

Čím je waldorfský karneval iný? 

Deti si väčšinou nepožičiavajú masky z požičovne. Vyrábajú si ich na hodinách s triednym učiteľom a ich témou sú príbehy, ktoré si cez rok čítajú. Preto u prvákov tradične uvidíte princezné a rytierov. Druháci mávajú často medzi sebou zvieratká a svätého Františka, tretiaci si rozoberú medzi sebou biblických hrdinov a štvrtáci tých germánskych. 

Smerom k vyšším ročníkom býva téma a výber masky čoraz pestrejší. Hoci... jeden rok nás deviaty ročník prekvapil čistou  čierno-bielou kombináciou.

Prajeme veľa tvorivých síl všetkým tohtoročným maskám a veľmi sa na ne tešíme!



comments powered by Disqus