Waldorfská škola v Bratislave

Šijeme peračníky s rodičmi

Autor: Tatiana Maťová, učiteľ, 11.10.2012

Každý rok na jeseň šijeme s rodičmi peračníky pre deti z nižších ročníkov. Prečo? Peračníky, ktoré ponúkajú obchody sú určené pre klasické pastelky, fixky alebo perá. Vo waldorfskej škole v prvých ročníkoch používame najprv len kvádriky (voskovky v tvare kvádra) a hrubé voskovky, neskôr aj trojhranné pastelky. A počty týchto kresliacich nástrojov sa zvyšujú, takže rodičia šijú počas prvých ročníkov aj 2 niekedy 3 peračníky.
Prečo používame najprv len kvádriky a voskovky? Deti sa pomocou nich učia správne uchopovať, aby neskôr, pri písaní správne držali pero.

Dobrá príprava na písanie písmen prebieha na predmete- formové kreslenie. Kreslenie pomocou kvádrika má umelecký aj terapeutický význam. Keď dieťa kreslí kvádrikom, forma nevzniká z línie ale z plochy ( ani okolitý svet a veci v ňom nie sú ohraničené ako v omaľovánke). Pri kreslení sa neopiera o presný tvar, ale ho hľadá a vystihuje napr. cez gesto zvieraťa. Dieťa nezažíva frustráciu z gumovania ako pri kreslení línie, predstava toho,čo kreslí, pribúda postupne ako postupne napr. rastie strom.

A v neposlednom rade, keď rodičia šijú pre svoje dieťa peračník, urobia ho originálny farebne aj s doplnkami a prišívajú pri tom svoju lásku k dieťaťu. A dieťa to cíti :-)
Termín šitia peračníkov sa blíži. Plagátik je tu: pozvánka 


comments powered by Disqus