Waldorfská škola v Bratislave

Ako prežívame advent vo waldorfskej škole

Autor: Ivana Bartovičová, učiteľ, 8.12.2010

Minulý týždeň sa niesol v znamení blížiacich sa Vianoc už aj v našej škole. V nedeľu 28.11. prešli ako prví adventnou špirálou naši škôlkari, po nich v nasledujúcich dňoch všetci žiaci školy. V piatok nám pri rozkladaní stolov na bazár rozvoniavali pečúce sa deviatacke medovníky, z jedálne stúpala vôňa kapustnice, ktorú tentokrát chystali, tak ako aj bazár, štvrtácki rodičia a šiestaci nemohli odolať marcipánu, z ktorého modelovali vianočné figúrky.

Potom prišla sobota. Po 15.30, ešte takmer v úplnom svetle, začali piataci eurytmické vystúpenie s prekvapením aj pre nich (vystupovali s nimi aj ich rodičia).  Štvrtáci sa predstavili ľadovo-divadelným príbehom o láske a zožali veľký potlesk. Vonku sa zatiaľ zotmelo a v telocvični vládla krásna atmosféra, o ktorú sa pričinili ukážkami z vyučovania v zime prváci. Ôsmaci pretkávali jednotlivé čísla programu vianočnou poéziou. Tretiaci zahrali vianočné piesne, siedmaci očarili najmä mladších pokusmi z chémie a slávnosť skončila spevom šiestakov, druhákov a úplne nakoniec deviatakov, ktorí za pomoci zboru dospelých zaspievali s hudobným doprovodom Vianočné oratórium od J.S.Bacha.

A mohol začať bazár. Najbližšie pri telocvični je jedáleň. Plná všakovakých dobrôt lákala aj tých, ktorí neboli hladní. Je už tradične aj miestom stretnutí, príjemných rozhovorov a tento rok tým skôr, že je tak nádherne vynovená.

Chodby patrili predávajúcim a kupujúcim. Na spodnej sme mohli vidieť patchwork, maľovaný hodváb a výrobky z neho, paličkovanú čipku, šité knižky, … Na hornej to boli výrobky našich žiakov: vianočné pozdravy, origami, svietničky, kalendáre, ovečky, anjelici, bábiky, …

A akoby za posledné týždne toho vyrábania nebolo dosť, v triedach boli tvorivé dielne, kde najmä deti vyrábali vianočné ozdoby, šperky a korálky, zdobili perníky, skladali origami a v neposlednom rade sypali pieskové mozaiky. Nevzdali sa, ani keď vypadol prúd. Poslední vytrvalci končili o 21.h.

Odchádzali sme s krásnymi zážitkami a v nedeľu vstúpili do druhého adventného týždňa. Nech nás všetkých to krásne sprevádza až k štedrovečernému stolu.

Za pekné fotografie ďakujeme Dominikovi Bugárovi.
Ďalšie si môžete pozrieť v tejto fotogalérii: Vianočná besiedka a bazár 2010


comments powered by Disqus