Waldorfská škola v Bratislave

Jarná brigáda 2016

Autor: Tatiana Maťová, učiteľ, 10.5.2016

Poslednú aprílovú sobotu sme sa pustili učitelia spolu s rodičmi a deťmi do zveľaďovania našej záhrady. 90 dospelákov a najmenej tri tucty detí urobili obrovský kus práce.

Upravili sme vstup do školy, prerezali kríky, vypleli, dokončili obrubu z kameňov. Dotvorili sme a kameňmi obložili priestor pri bráničkách, nakoľko stromy v tomto priestore mali odhalené korene. Nanosili sme zeminu a zamulčovali. Podobne s estetickým cítením sme dotvorili priestor okolo stromu pri prváckom vyvýšenom záhone. Vznikol priestor s úplne inou náladou. Vyčistili sme, nanosili, zeminu a zamulčovali okolo kríkov. Vytvorili sme nové stojisko pre kontajnery pri vstupnej bráne pre autá. . Vyčistili sme pieskovisko. Pokosili sme trávnik na celom pozemku okrem častí pralesa, ktorý je určený pre nerušený rast bylín, kríkov a tiež pre bývanie pre malé zvieratká. Na drvičke neúnavne drvili celý deň a pripravili mulč pre ostatných. Dočistili sme doskočisko od buriny, dali naň antuku. Vyhrabali sme priestor pod topoľmi pri garáži, odniesli niektoré drevá, nanosili zeminu, zavesili lano a vznikol nový upravený herný priestor. deti ho využívajú cez prestávky. Prekyprili sme okolo kríčkov, zamulčovali. Opravili sme padajúci plot. Vybrúsili sme, natreli dosky na altánku. . Pripravili sme na prístupovú cestu na zabetónovanie dier s čiastočne sme to začali betónovať. Práce na betónovaní pokračovali počas nasledujúceho týždňa s ôsmakmi a so siedmakmi.  Na jazierku sme dotvarovali dno a urobili múrik ako zábranu proti zosúvaniu kameňov.

Veľká vďaka patrí rodičovi Mirovi Romanovi, správcovi Martinovi Ševčíkovi, učiteľom Martinovi Kabátovi, Martinovi Malgotovi za to, že dotiahli práce na jazierku do konca aj napriek pokročilému času.

Ďakujeme Drahošovi Gašparovičovi, ktorý zapožičal brúsky, žabu, miešačku.

Ďakujeme prváckym rodičom za zabezpečenie občerstvenia a Vojtovi Ryvolovi a Janke Pančíkovej za perfektný vege guláš. A tiež ďakujeme všetkým, ktorí síce neprišli, ale podporili nás finančne príspevkom do „fondu brigád“ (vyzbieralo sa 95,- €)

V poslednom rade ďakujem organizátorom: Hanke Červenákovej, Inke Kaščákovej, Martinovi Ševčíkovi a Tatiane Maťovej za zorganizovanie:)

Autor fotografii: Hanka Červenáková


Fotogaléria

comments powered by Disqus