Waldorfská škola v Bratislave

Ako sa môžete odfotiť s ministrom?

Autor: Waldorfská škola, 20.10.2015

Nuž najprv potrebujete dobrý nápad a odvahu pustiť sa do jeho realizácie. Okrem toho nadšenie, ktorým dokážete nadchnúť pre svoj projekt čo najviac ľudí. No a napokon trpezlivosť a vytrvalosť doviesť začaté dielo do úspešného konca.

Všetky tieto podmienky splnila triedna učiteľka 6. ročníka Mirka Okuliarová. Za projekt Slameného domčeka prevzala z rúk ministra školstva Juraja Draxlera cenu za environmentálnu výchovu Živel, vyhlásenú občianskym združením Živica. V tomto ročníku súťaže bolo nominovaných 52 pedagógov, žiakov či škôl z celého Slovenska. O to viac potešilo, že sa na prvú priečku medzi nominovanými pedagógmi dostala práve Mirka Okuliarová a mohla tak zviditeľniť našu waldorfskú školu. Za to jej úprimne ďakujeme.


Domček zo slamených balíkov sa na školskom dvore začal stavať pred tromi rokmi. Tretiaci mali ako súčasť učiva tému – postav si svoj dom – a triedna učiteľka Mirka to pojala doslova. Rozhodla sa pre ekologickú stavbu, postavenú z tradičných prírodných materiálov, v ktorej by sa deti mohli učiť. Tretiaci sa popasovali s kopaním základov, ukladaním balíkov slamy, miesením blata a nahadzovaním hlinenej omietky. To všetko sa neobišlo bez spolupráce s odborníkmi, ktorí neskôr aj formou workshopov učili záujemcov o prírodné staviteľstvo rôznym technikám a zručnostiam. Veľmi rýchlo sa k prácam pripojili aj učitelia, žiaci a rodičia iných ročníkov.  Mirke sa podarilo získať granty, vďaka ktorým sa napríklad mohla vytvoriť zelená strecha a nainštalovať solárny panel, aby sa v domčeku dalo svietiť. O teplo sa postará piecka na drevo a tak môže okrúhla hobitia stavba slúžiť žiakom waldorfskej školy po celý rok.

Kým sa Mirka Okuliarová dostala na fotografiu s ministrom školstva, ubehli takmer tri roky. Za tie tri roky nastali pri stavbe domčeka aj ťažké chvíle, napríklad sa zvalila časť už postavenej steny. O to viac však Mirka ukázala deťom, aké dôležité je nevzdávať sa, byť vytrvalý a hľadať vždy nové riešenia, aby sme sa mohli tešiť z výsledku.

Momentálne sa ešte pracuje na úprave okolia a vstupu do domčeka, budovať sa bude aj prístupový chodníček. Kto má záujem priložiť ruku k dielu, bude tak môcť spraviť 7. novembra v rámci jesennej brigády.

O domčeku rozpráva Mirka aj v reportáži RTV, ktorú si môžete vypočuť tu.

Autorka: Ivana Bánová, foto: Živica

Fotogaléria

comments powered by Disqus