Waldorfská škola v Bratislave

Pre jazyky údené... Fotokoláž z Kupca benátskeho.

Autor: Ivana Bartovičová, učiteľ, 16.6.2014

"Pre jazyky údené a cnostné devy mlčanie je súdené", hovorí v Shakespearovom Kupcovi benátskom ľahtikársky Graziano. My mlčať nebudeme a prehovoríme k vám prostrednictvom písma o našom divadelnom projekte.


Začalo to celé ešte v ôsmom ročníku, kedy sme čítali zopár ukážok zo Shakespearových drám. Že to bude práve Shakespeare, bolo jasné už v siedmom ročníku. V apríli začali čítačky a všetko sme videli ako komplikované a nezrozumiteľné. V júni sme niektorí videli v SND Veľa kriku pre nič a zrazu prišiel impulz na zmenu. Chceli sme odložiť Kupca benátskeho do šuflíka a naštudovať Veľa kriku pre nič. Došlo k rozhovorom medzi žiakmi a učiteľmi, potom i protestom. Na konci júna odchádzali ôsmaci s rozdelenými úlohami, nie všetci spokojní a počas prázdnin mali 3x nahlas prečítať celý text. Mnohým sa to podarilo, no v septembri, boli mnohé veci jasnejšie aj mne, tak som urobila zopár zmien. Jedna vyplynula z nutnosti, odišiel Vašek, ktorý mal hrať princa z Aragonu. Chvíľu ešte trvali mierne nepokoje, no deviataci už boli v akcii. Dievčatá – Bronka a Alica - robili návrhy kostýmov a konzultovali ich, na hodinách práce s drevom začalo premýšľanie o stavbe skladných a zároveň pôsobivých kulís, na výtvarnej návrhy, čo a ako na tie kulisy nakreslíme, namaľujeme. Centrom diania však boli projektové hodiny, kde pracovali na striedačku dve skupiny: chlapci + dve dievčatá v utorok a ostatné dievčatá v stredu. Začali sme jazykolamami, rečovými cvičeniami, pokračovali vytváraním nálad a končili obvykle samotnými replikami postáv. Okrem toho sme strávili 3 víkendy v škole, kde sme sa tiež venovali scenáru a práci s ním a jeden kostýmový víkend. Keď bola drevená konštrukcia kulís hotová a plátno natiahnuté, dostali sa k nemu Viki a Vanessa, ktoré dali (ešte spolu s niekoľkými ďalšími pomocníčkami) exteriérovým kulisám konečnú podobu. Interiérové kulisy mali na starosť ôsmaci. 

Na začiatku októbra nám z Nadácie Orange schválili 1500 Eur na tento veľký projekt, čo bolo nemalou pomocou. Tak sme začali obháňať butiky, second handy, starožitníctva, umelecké potreby. Väčšina triedy žila divadlom po celý rok, na chvíľu nás z toho pohrúženia vytrhlo Testovanie 9.

30.máj, deň plánovanej premiéry, prišiel ako blesk. Zrazu bol tu. A tak sme sa ráno stretli v divadle Elledanse a boli zvedaví, ako to dopadne pred divákmi. Najprv mladšími spolužiakmi zo školy a navečer pred rodičmi a priateľmi. 

O 11.30 to začalo. O 13.h znel dlhotrvajúci potlesk a nasledovali obdivné a pochvalné slová učiteľov a mladších spolužiakov. A hneď sme sa začali chystať na podvečerné predstavenie , aby bolo ešte lepšie. Bolo. Hrdosť rodičov nemala hraníc. 

Vďaka všetkým za veľkú podporu!

V pondelok v telocvični to bolo ťažšie: bez osvetlenia, pred žiakmi 1.-5.ročníka. Zvládli sme to. Posledné vystúpenie na Slovensku nás čakalo o 17.h, prišli mnohí rodičia, žiaci, priatelia školy. Opäť skvelé predstavenie. Na druhý deň sme boli všetci riadne unavení. Ale pokračovali sme ďalej, o pár dní nás čakal festival Dúhové divadlo v Písku. S minimom rekvizít sme sa vo štvrtok 5.júna vybrali do krásneho mestečka na rieke Otave. Videli sme zopár pekných predstavení v podaní žiakov waldorfských škôl z Česka. V sobotu popoludní patrilo javisko najskôr ôsmakom s predstavením Rómeo a Júlia a po nich nám. S torzom kulís na malom javisku sme uspokojili aj české publikum, veľmi sa potešili aj krásnej veršovanej slovenčine. Návrat do Bratislavy bol veselý, ale radi by sme boli ešte zostali. Nechce sa nám – podaktorým – veriť, že toto by mal byť koniec Kupca benátskeho v našom podaní. Tak uvidíme.

Ďakujem všetkým deviatakom za ich veľkú chuť, maximálnu snahu, vytrvalosť, chcenie sa zdokonaľovať v rečníckom i dramatickom umení, za kostýmy, ktoré zväčša sami ušili, za krásne kulisy. Ďakujem kolegom, ktorí s nami spolupracovali – Michalovi Klučkovi - režisérovi, za jeho prácu by asi aj pán Shakespeare zatlieskal, Tatiane Maťovej – kostymérke, Gabike Binderovej – za pomoc pri výtvarnej stránke kulís, Petrovi Heribanovi – za konštrukciu kulís. Tiež chcem poďakovať Ľubke Noščákovej, ktorá napísala zaujímavý projekt, vďaka čomu sme získali peniaze a deviataci sa na fb celkom dobre zabavili. Tak ak by ste sa chceli stať priateľom napr. Shylocka alebo Graziana, Nerissy, Portie, ... nájdete ich na fb 

Takúto krásnu prácu by som dopriala zažiť každému.

Ivana Bartovičová, triedna učiteľka deviatakov


Fotogaléria

comments powered by Disqus