Waldorfská škola v Bratislave

Stanovisko školy k dezinformáciám v médiách

Autor: Waldorfská škola, 30.9.2012

Minister školstva vyhlásil pedagogiku ocenenú UNESCO za nesprávnu cestu.

So znepokojnením sme si prečítali nedávne vyjadrenia ministra školstva Dušana Čaploviča na adresu waldorfskej školy, ktorý jej zaradenie do projektu Milénia označil za nesprávnu cestu napriek jej kvalitným výsledkom.

V roku 2001 sme založili waldorfskú školu v Bratislave. Ide o alternatívnu školu, takže sme museli 9 rokov dokazovať, že vieme vychovať vzdelaných, samostatne rozmýšľajúcich ľudí. To sa nám aj podarilo. Po deviatich rokoch napísal garant nášho programu, poradca ministra školstva prof. PhDr. Miron Zelina DrSc. v záverečnej správe: „odporúčam vyučovanie podľa waldorfskej pedagogiky realizovať ako overenú alternatívnu formu výchovno-vzdelávacieho procesu. Metódy waldorfskej pedagogiky vysoko pozitívne ovplyvňujú celkové prežívanie žiakov v triede, aplikovaním zážitkového učenia došlo k signifikantnému rozvoju kognitívnych funkcií žiakov, ich schopnosti učiť sa, záujmu žiaka o preberanú látku a jeho okolie.“ Vyzdvihol tiež kreativitu žiakov, pozitívnu pracovnú klímu, pozitívne vzťahy. „Použitím postupov waldorfskej pedagogiky boli výrazne eliminované prvky sociálne negatívnych javov – agresivita, šikana, apatia a nezáujem o okolie“.

Niekoľkokrát bola v našej škole inšpekcia. V jej správe sa zväčša opakovalo. „Kvalita vyučovania z hľadiska učiteľov i žiakov je dobrá až veľmi dobrá“. Naši deviataci v celonárodnom testovaní Monitor 9 obstáli veľmi dobre. Nadpriemerne. Ich každoročné skvelé výkony radia našu školu medzi 25 percent najlepších v tejto krajine.

Naše deti sú na svojej škole šťastné a rodičia sú v drvivej väčšine spokojní. Napriek tomu už tri roky v plnom pracovnom nasadení márne čakáme na zmenu zákona. Ministerstvo už raz akceptovalo pozitívne výsledky školy a čakalo na vytvorenie právneho rámca, ktorý by umožnil jej zaradenie do siete škôl. Z tohto dôvodu nám overovanie predĺžil o trojročnú čakaciu dobu, ktorá vyprší na konci tohto školského roka. Napriek tomu do dnešného dňa legislatívu neupravilo.

Pýtame sa preto verejne, pán minister, čo ešte máme urobiť? Nemali sme možnosť sa s Vami stretnúť, na našej škole ste, žiaľ, neboli. K Vám sa dostal iba hlas Vašich poradcov z trnavskej katolíckej univerzity… Radi by sme Vás presvedčili, že sa nemajú čoho obávať. Sme normálni učitelia, ktorí majú radi deti, ktoré učia. A máme žiakov, ktorí chodia do školy radi a majú dobré výsledky. Absolventom waldorfskej školy je napríklad aj nórsky premiér – Jens Stoltenberg, bývalý prezident Národnej banky Nemecka Karl Otto Pohl či Dr. Andreas Schleicher – riaditeľ divízie pre indikátory a analýzu Riaditeľstva pre vzdelávanie pri OECD. Aj my by sme chceli, aby naši žiaci dosiahli takéto úspechy – pomáhame im nájsť a rozvíjať ich potenciál. Pre prospech nás všetkých.

Učitelia waldorfskej školy v Bratislave

comments powered by Disqus