Waldorfská škola v Bratislave

Múdrosť v zemi ukrytá

Autor: Miroslava Okuliarová, učiteľ, 26.9.2012

Ako každý rok i tohtoročných tretiakov čakala epocha s názvom Zo zrna chlieb, ktorá začala koncom septembra. V tomto čase nám ešte teplé jesenné slnko spríjemňovalo chvíle vonku, ktoré sme využili na možnosť zoznámiť s ľudskou prácou spojenou s pôdou a rastlinami nielen v zošitoch, ale aj v praxi.

Začiatok jesene prináša množstvo plodov, a tak sa september pre tretiakov niesol v duchu pranostiky: „September je krásny ako kvet a ovocie v ňom sladké ako med“. Zo širokej palety ovocinárstva to bolo vinohradníctvo, ktoré sme si mali možnosť zažiť vo vinohrade našich rodičov. 

Náš výlet začal jazdou na vlečke, z čoho mali deti veľkú radosť. 

Po príchode na „miesto činu“ si deti pohotovo vypýtali nožnice a fúriky plnili jedna radosť. Niektorí nezabudli erudovane odmerať cukornatosť hrozna, aby sme vedeli, čo za kvalitné hrozno zbierame.

Počas oberačky sme sa stihli nielen porozprávať, pomaškrtiť, ale kde-tu i zavtipkovať.


Po úspešne vykonanej práci sme sa ako správni vinohradníci najedli na poli a niektorým sa dobre jedlo i pod vlečkou. Potom nás už čakal "klinec programu" - šoférovanie traktora alebo dopravná výchova v praxi :-). Zaujala najmä chlapčenskú časť osadenstva, ale zahanbiť sa nedali ani dievčatá, robili im závozníkov.

Tým sa ale naša výučba ešte zďaleka nekončila. Nasadli sme na vlečku a s vetrom vo vlasoch sme dorazili na vzdialenejšie pole s cukrovou repou, ktorú malí poľnohospodári vyberali s veľkým zanieteným. Čím išla ťažšie, tým boli po jej vytiahnutí deti spokojnejšie.

Nakoniec sme s našimi úlovkami dorazili domov, z ktorých nám naši šikovní rodičia napiekli burgyňové pagáče. A keďže nám mnohým chutili, radi by sme sa s ich receptom s vami podelili:


Burgyňové pagáče

1 celá burgyňa, 1 kg polohrubej výberovej múky, 1 x (smetol, palmarin), 1 smotana na šľahanie, 1 vajce, 3 hrste hnedého cukru, štipka soli, 250 g celého maku, asi 2-4 dcl mlieka 

Postup:

Burgyňu uvaríme, vychladnutú postrúhame najemno a postupne pridáme ostatné suroviny, ktoré zamiesime do jemného cesta.  Na doske rozvaľkáme na cca 1 cm vysoký plát, z ktorého vykrajujeme ľubovoľne veľké pagáčiky, na vrch urobíme nožom mriežku a položíme na papierom vyložemý plech a pečieme do zlatista.

Dobrú chuť!


comments powered by Disqus