Waldorfská škola v Bratislave

Blog waldorfskej školy

Osobné názory, postrehy, polemiky našich učiteľov, rodičov a žiakov waldorfskej školy.

Mobil na Vianoce? Od akého veku?

Autor: Marek Lichtner, rodič, 18.12.2012

Milí rodičia,
blížia sa Vianoce a takmer každé dieťa, ktoré ho ešte nemá, po ňom túži. Predpokladám, že väčšine z Vás s tým píli uši, že by ho už konečne chcelo. Pár rokov sa už zaoberám témou techniky a jej vplyvu na deti a môj známy ma poprosil, či by som mu k tejto téme nedal nejaké informácie. Tak som mu napísal nasledovný mail. Potom som si ale uvedomil, že by to mohlo byť zaujímavé aj pre iných rodičov, tak som ten text mierne upravil, odstránil osobné veci a ponúkam ho aj ostatným.

Poznámka: Tento článok vyjadruje môj osobný názor a nie je oficiálnym stanoviskom školy na túto tému.


Ahoj,
ako som Ti sľúbil, posielam Ti pár odkazov na tému "vplyvu techniky, počítačov, mobilov na fyzické a duševné zdravie detí".

Existujú výskumy, ktoré tvrdia, že používanie mobilov môže spôsobovať rôzne zdravotné riziká (napr: rakovinu štítnej žľazy (nemecky), poruchy spánku, depresie a metabolizmu mozgu alebo môže zhoršovať pamäť). U detí je toto riziko vyššie, pretože detské telo rastie.

Česká televízia nedávno odvysielala dokumentárny film "Plný signál", kde okrem iného zazneli aj tieto fakty:

  • deti, ktoré začnú používať mobil pred 20 rokom majú 5x väčšiu šancu, že dostanú rakovinu mozgu,
  • mobil je omnoho nebezpečnejší pre deti ako pre dospelých,
  • ak je dieťa vystavené 1 minútu nízkemu žiareniu z mobilu, aktivita jeho mozgu sa zmení na celú hodinu,
  • prvýkrát v histórii ľudstva je rakovina mozgu na prvom mieste ako príčina rakoviny u detí do 18 rokov.

Tento film sa dá pozrieť online na http://www.youtube.com/watch?v=s9O6UvauGTo

Ďalšie informácie môžeš nájsť napríklad tu http://elektromagnetickepole.cz/

Niektoré krajiny si uvedomujú, že používanie mobilných technológií môže spôsobovať určité zdravotné riziká a preto napríklad vo Francúzku podali návrh zákona zakazujúci reklamu na mobily pre deti do 12 rokovfínsky jadrový úrad varuje, že deti by mali používať mobily čo najmenej a Rada Európy odporúča zakázať používanie mobilných telefónov a wifi sietí v školách. A to píšem len o vplyvoch na fyzické telo dieťaťa a nie to, čo to robí s duševným svetom detí, čo to robí s ich kreativitou atď. O tom možno niekedy nabudúce.

Je mi jasné, že k tejto dobe mobily patria a deti to fascinuje. A nie je možné ich od toho úplne ochrániť. Najmä ak aj my ako rodičia používame mobily, je ťažké vysvetliť deťom, že ja môžem mať mobil, ale ty nie.

Keď sa ale pozriem na dieťa, čo v skutočnosti chce, ono nechce mobil. Ono sa chce na telefóne hrať (keď hovorím o deťoch do 4-6. triedy). Štvrták si nesadne k telefónu a nemá chuť "pokecať" si so spolužiakom, ako sa dnes mal a čo robil ;-) Ak by chcel niečo robiť so spolužiakom, tak ísť k nemu a hrať sa s ním, ale nepotrebuje s ním rozprávať cez telefón. Až s príchodom puberty vzniká potreba komunikácie s rovesníkmi. Preto mobil na prvom stupni nemá pre dieťa žiadny praktický význam. S výnimkou “statusu”. Dieťa potrebuje ukázať pred spolužiakmi, že “ono už má mobil”. Otázkou je, či toto má byť dôvod na vlastnenie mobilu.

Sto percentné dôkazy škodlivosti mobilov zatiaľ nie sú. Tak isto sa zatiaľ nestalo, že by telefonujúci človek išiel po ulici a zrazu padol mŕtvy. Otázka je, či na niečo také čakať alebo byť v týchto veciach pre istotu opatrný (vedci si tiež kedysi tvrdili, že azbest je neškodný, lebo na to nie sú vedecké dôkazy). Časť odborníkov tvrdí, že mobily nie sú zdraviu nebezpečné, iná časť zase tvrdí, že sú (pri tom sa treba pozrieť aj na to, kto výskum financoval, ak výrobcovia mobilov alebo mobilní operátori, asi by som o nestrannosti daného výskumu mal isté pochybnosti).

Odborníci sa rôznia v tom, kedy by dieťa mohlo dostať mobil. Začína sa to od 12 roku a niektorí odporúčajú až po 20 roku. Aj keď to môže byť zo zdravotného hľadiska to najbezpečnejšie, asi ťažko by sme docielili, aby dieťa dostalo prvý mobil až ako dvadsaťročné ;-) Vo všeobecnosti sa dá ale povedať, čím neskôr ho dostane, tým je to lepšie a bezpečnejšie pre jeho zdravie.

Veľký problém je, ak v jeho triede polovica detí už mobil má a druhá nie. Potom tie deti bez mobilu sa cítia horšie. Preto by bolo dobré, keby rodičia v rámci jednej triedy spolu o tejto veci komunikovali a dohodli sa na spoločnom postupe.

To je zatiaľ všetko, ak by si mal nejaké otázky, sa ozvi,
Marek.

comments powered by Disqus