Waldorfská škola v Bratislave

Boli sme na olympiáde

Autor: Daniel Heriban, žiak, 11.6.2012

Olympiáda v Schöenau patrí k zážitkom, ktoré sa nezabúdajú. Tohto roku sa tam konal 14-ty ročník.

Už minulý rok, v škole v prírode, sme začali hádzať oštepom, ale to bolo len v rámci orientačného behu. Na začiatku tohto roku sme trénovali oveľa viac. Na jeseň sme takmer na každej telesnej trénovali štafetu alebo maratón. Cez zimu sme trochu prestali.
Keď sa oteplilo, vonku sme začali hádzať oštepom a pán učiteľ nám rozprával, aké to bude na olympiáde. Keď sa blížil jej termín, skúšali sme všetky ostatné disciplíny – hod diskom, oštepom, zápasenie, skok do výšky a iné.

Do Schöenau som sa veľmi tešil, nevedel som sa dočkať. Nie všetci spolužiaci to takto prežívali, ale ja som mal kufor zbalený už 4 dni pred odchodom.
Keď konečne nastal štvrtok, do školy sme prišli normálne. Počas epochy sme si len nakreslili nejaký obrázok do zošitu a potom sme sa len rozprávali a čakali na mikrobus. Tesne pred jeho príchodom, som zistil, že som si zabudol doma zubnú kefku, tak som bežal do obchodu. Pred obchodom, z neviem akého dôvodu, som videl zastavený mikrobus, tak som v triede vyhlásil, že nás čaká tam. Nakoniec sa ukázalo, že čaká pred školou a na tom mieste sa len otáčal.

Cesta trvala asi hodinu a pol. Po príchode pán učiteľ Jozef požiadal organizátorku, aby nám ukázala, kde máme rozložiť stany. Potom sme sa hrali a čakali na večeru. Varili nám dobre. Keď sme sa v noci snažili zaspať, bolo nám hrozne zima a tak tí, čo boli ešte hore, išli spať do triedy v škole. Ja som bol medzi nimi. Do rána nám ostali nejaké 3 hodiny spánku.
Vstávali sme o šiestej ráno a 6,45 boli raňajky. Doobeda a poobede sme trénovali a medzitým sme mali nejaký čas na oddych. Stretli sme tam zaujímavých chalanov, ktorých sme učili po slovensky. Boli z Grazu a ja som im hovoril grázli z Grázu.
Večer sme sa všetci obliekli do chitónov a začal sa grécky večer, kde každá trieda mala svoje vystúpenie. My sme tancovali tanček Sirtaki.
Ráno sme vstávali 5,45 a raňajky boli 6,15, lebo o ôsmej začínala olympiáda. Raňajky trvali dlho, lebo tam bolo okolo 300 detí. Potom sme sa pripravili, obliekli do chitónov a išli na jednu lúku, kde sme sa rozdelili do skupín. Každá mala názov jedného gréckeho mesta, ktoré založilo olympijské hry. V každom „meste“ boli po 2-3 žiaci z jednej školy, takže sme si niekedy nerozumeli. Potom sme odkráčali do zámockého parku a nastúpili na zahájenie hier.

Všetci sme spoločne spravili Bothmerovu gymnastiku a skupina „zapaľovačov“ a vlajkonosičov išla do stredu zapáliť oheň. Potom sme spievali hymnu a prísahu a všetko to začalo.

Na začiatok sme bežali maratón, skákali sme do výšky, šprintovali sme, zápasili sme, hádzali sme oštepom a diskom, bežali štafetu a závody vozatajov. Ku koncu to už bolo veľmi úmorné, lebo slnko silno pálilo, napriek tomu, keď som odchádzal, mal som pocit, že by som si to všetko zopakoval.

Na tieto dva dni asi nikdy v živote nezabudnem.

Daniel Heriban
žiak 5. triedy


comments powered by Disqus