Waldorfská škola v Bratislave

Blog waldorfskej školy

Osobné názory, postrehy, polemiky našich učiteľov, rodičov a žiakov waldorfskej školy.

Cambridge

Autor: Slávka Šebová, učiteľ, 31.7.2015

Počas letných prázdnin v júli 2015 som sa vďaka programu Erasmus zúčastnila dvojtýždňového pobytu na univerzite v Cambridge, v Anglicku, konkrétne na Homerton College, ktorá patrí k najväčším College na univerzite. Absolvovala som metodický kurz angličtiny. 

Človek by povedal, že učitelia cez prázdniny oddychujú a naberajú sily. No, mnohí, stretla sa nás tam viac ako stovka, prišli získať nové inšpirácie a podeliť sa so svojimi skúsenosťami. Zloženie bolo naozaj rozmanité – učitelia z 29 krajín sveta – z Japonska, Číny, Brazílie, Nemecka, Poľska, Maďarska, Čiech, samozrejme, Slovenska a mnohí ďalší.

Program kurzu na univerzite bol rôznorodý – od workshopov cez prednášky, diskusie až po spoločné výlety. Venovali sme sa angličtine a anglickej kultúre z rôznych pohľadov. Sami sme prinášali metódy výučby jazyka, ktoré na školách používame a zdieľali ich medzi sebou. Na workshopoch a hodinách sme sa ponorili do tém ako anglická kuchyňa, cestopisy, používanie súčasného inovovaného jazyka, vyučovanie gramatiky, efektívny management v triede a mnohých ďalších. Stretnutia a hodiny boli veľmi podnetné.

Popri týchto aktivitách sme si pozreli starobylé mesto Cambridge, jeho preslávené College a oboznámili sme sa s históriou mesta. Takisto sme navštívili mesto Oxford – odvekého rivala Cambridge. Pridám jednu anekdotu: Cambridge má v erbe zatvorenú knihu, kým Oxford otvorenú. V Oxforde tvrdia, že v Cambridge ju za tie stáročia nestihli ani len otvoriť. Tí sa ale vynašli a oxfordským odpovedali, že oni ju už dávno prečítali a zavreli. J Jeden deň sme strávili aj v hlavnom meste Anglicka – Londýne.

K celkovej výbornej atmosfére prispeli aj spoločné večerné rozhovory. Každý z nás si určite odniesol nielen mnohé podnety a inšpirácie pre svoju prácu, ale aj nové priateľstvá. Aj počasie sme mali typicky anglické – raz svietilo slnko, hneď zas pršalo alebo fúkal vietor :).

Za možnosť absolvovať tento kurz a získať nové impulzy som veľmi vďačná.

Fotogaléria

comments powered by Disqus