Waldorfská škola v Bratislave

Postaviť si chceme dom! - nielen tretiacky projekt

Autor: Miroslava Okuliarová, učiteľ, 18.6.2013

Postaviť si chceme dom! - nielen tretiacky projekt

Čo posilní dieťa viac do budúcnosti ako prekonávanie vlastných síl, námaha a dobrý pocit zo spoločne vykonaného diela? Určite to nie sú iba známky v škole a každodenné memorovanie poznámok v zošite. Zošit stratím, na známku časom zabudnem. Schopnosť popasovať sa s hmotou, zobrať do rúk rýľ a po desiatich minútach zistiť, že to nejde tak ľahko ako jeden klik s myšou pri počítači a pevnosť je postavená... To je to, čo by mali zažívať dnešné deti. Učí ich to pokore a trpezlivosti, že niektoré veci sa nedajú dostať hneď a potrebujú na to vynaložiť kopec námahy.

Čo všetko treba, aby sme vybudovali dom? Ako sa dohodnúť so spolužiakom? Ktorý nástroj budem mať, aby z toho nevznikla hádka? To je balík len niektorých schopností, ktoré deti získavajú pri takomto vyučovaní. Je to zážitok na ktorý sa nezabúda, keď vidia a cítia, ako ich vo vlastnom úsilí podporujú učitelia, ostatní dospeláci, žiaci z vyšších ročníkov a ešte k tomu aj ich rodičia! Tak toto nie je len tretiacky projekt! Rodičia si dokonca nájdu cez víkend čas a prídu s nimi pracovať  na spoločnom projekte. Toto sú waldorfskí rodičia – obetujú, alebo lepšie povedané, investujú svoj víkendový voľný čas na to, aby sa ich dieťa naučilo na zážitku niečo dôležité o svete.

A naozaj máme skvelých rodičov! Aj o tomto je waldorf... o vytváraní spoločenstva, spolupatričnosti, o ľuďoch, ktorí sa stretnú vďaka láske k svojím deťom pri spoločnej práci. Vnímajú sa inak ako len na rodičovských stretnutiach. Príjemnú atmosféru s deťmi cukrujú chutné koláče od našich mám. Aj takéto akcie robia školu inou. 

Preto by som sa týmto krátkym článkom poďakovala všetkým rodičom - tretiackym i z iných tried, ktorí nás v tejto aktivite podporujú akýmkoľvek spôsobom.

Nie je to len vyučovanie o ekológii, prírodnom staviteľstve - ako môže byť človek bližšie aj svojím bývaním k prírode, ale hlavne o spolupráci a myšlienke : „Áno, ja som schopný, dokážem urobiť aj toto. Napríklad postaviť si dom!“

PS: Aby sme nezabudli! Pozývame Vás na omietanie domčeka hlinou počas Jánskej slávnosti 22.6. od 9.00. Pozor! Prosím, pripravte sa, že vaše ratolesti nebudú čisté :-).


Fotogaléria

comments powered by Disqus